OnlyHuman plaatst cookies uitsluitend om de site beter te laten functioneren en bezoek te monitoren. Lees meer    Accepteren

Algemeen Directeur / Bestuurder voor de Leidse Schouwburg – Stadsgehoorzaal

In verband met de aanstaande pensionering van de huidige algemeen directeur zoekt Dux International, voor haar opdrachtgever Stichting Leidse Schouwburg – Stadsgehoorzaal, een

                                                            

ALGEMEEN DIRECTEUR / BESTUURDER (m/v/x)

 

Wie zijn wij?

De Leidse Schouwburg – Stadsgehoorzaal bestaat uit het oudste, nog in gebruik zijnde theater van Nederland (uit 1705) en een negentiende-eeuws (concert)zalencomplex; twee monumenten in het centrum van Leiden. Met vier prachtige zalen zijn wij – in jaren zonder corona – verantwoordelijk voor driehonderd voorstellingen en concerten met ongeveer 150.000 bezoekers per jaar. Onze programmering is divers: van klassieke muziek tot cabaret, van toneel tot jeugdvoorstellingen. Daarnaast creëren wij jaarlijks ruim vijftien producties zelf of in samenwerking met één van onze partners in de stad. Op zakelijk gebied ontwikkelen we ons in rap tempo. (Internationale) organisaties van grote congressen, symposia en vergaderingen vinden in onze zalen vaak letterlijk een podium, inmiddels ook in hybride (livestream) vorm. In de zomer van 2020 openden wij de deuren van ons Grand Café Van ’t Huis, gelegen aan de Catharinahof. Dit café biedt een podium aan vele (Leidse) jazzmusici en groeit de komende jaren uit tot een podiumcafé voor live muziek, stand up comedy en ‘open mic’ avonden.

 

Stichting Leidse Schouwburg – Stadsgehoorzaal ontvangt structureel subsidie van de Gemeente Leiden, die ook eigenaar van de monumenten is. We tellen circa dertig vaste medewerkers waaronder programmeurs, marketeers, eventmanagers en podiumtechnici, en er is een flexibele schil voor kaartverkoop- en horecamedewerkers. De stichting werkt volgens het raad-van-toezichtmodel, met een algemeen directeur als eindverantwoordelijk bestuurder en een managementteam. Onze Raad van Toezicht bestaat uit een voorzitter en drie leden, waarvan er twee de auditcommissie vormen.

 

De organisatie is actief op drie domeinen, met elk een eigen beleid en budget, maar ook met uiteenlopende kansen, uitdagingen en risico’s:

 • Beheer van de voorziening: huisvesting, onderhoud, bedrijfsvoering en facilitaire zaken;
 • Culturele activiteiten: programmering, educatie, marketing en kaartverkoop;
 • Commerciële activiteiten: horeca en zaalverhuur.

 

De Leidse Schouwburg – Stadsgehoorzaal staat, mede door de coronacrisis, voor de uitdaging om nieuw perspectief te vinden. Wij zoeken een nieuwe algemeen directeur die dit perspectief kan verkennen en realiseren.

 

Wie ben jij? En wat breng je mee als onze algemeen directeur?
Je hebt een groot hart voor cultuur en combineert dit met een stevige financiële kennis van zaken. Je brengt ruime ervaring als een strategisch leider binnen complexe organisaties mee en hebt naast realiteitszin een wijde, onbevangen blik op de wereld. Met je frisse blik ben je in staat op alle niveaus vertrouwen en draagvlak te creëren.

 

Je brengt een inspirerende visie op de positie van de Leidse Schouwburg – Stadsgehoorzaal in die wereld. Je wil grote stappen maken op het gebied van diversiteit en inclusie, niet alleen in ons publieksbereik maar ook binnen de organisatie. Je hanteert een opendeurbeleid en bent er voor je mensen.

 

Je bent een inspirator voor de partners in de stad en voor onze medewerkers. Je weet als geen ander te verbinden door goed te luisteren en aan te pakken. Jij slaat de brug tussen wat er in de Leidse regio leeft en wat onze huizen te bieden hebben. Je hebt een warme en sterke persoonlijkheid, je bent bereid de discussie aan te gaan en je aarzelt niet om beslissingen te nemen.

 

Taken en verantwoordelijkheden:

 • Je voert het beleid, bestuur en de operatie van de organisatie, inclusief planning en budgetbewaking;
 • Je bent verantwoordelijk voor de ontwikkeling en uitrol van de artistieke en maatschappelijke visie, vanuit inspiratie en ambitie;
 • Je vertaalt deze visie in een jaarprogramma en in beleidsdoelen binnen de planning- & controlcyclus;
 • Je biedt structuur en aansturing van de organisatie, als voorzitter en direct leidinggevende van het managementteam;
 • Je bent verantwoordelijk voor het personeelsbeleid, inclusief werving, selectie en ontwikkeling van vaste medewerkers en de flexibele schil;
 • Je verzorgt de verslaglegging en monitoring richting Raad van Toezicht en gemeente, op beleidsmatig en financieel vlak;
 • Je hebt grip op de bedrijfsvoering, inclusief boekhouding en controlling, en de rapportagesystemen;
 • Je bent verantwoordelijk voor de werving van eigen inkomsten, fondsen, donaties en subsidies;
 • Je vertegenwoordigt ons naar politiek, bedrijfsleven, VSCD/WNP en de culturele en maatschappelijke partners;
 • En je staat voor gastvrijheid voor bezoekers, bespelers, huurders en gebruikers van de beide locaties.

Wat wij minimaal van kandidaten verwachten:

 • HBO-/academisch werk- en denkniveau aantoonbaar door opleiding of relevante ervaring
 • Strategische visie en in staat de organisatie aan te sturen
 • Een flinke dosis ondernemerschap
 • Ruime ervaring met en kennis van financiële bedrijfsvoering
 • Een goed oog voor een gestructureerde en procesmatige aanpak
 • Inzicht in overheidssubsidiëring en fondsenwerving
 • Ervaring binnen de wereld van de podiumkunsten is een pré

 

Wat wij bieden
De arbeidsovereenkomst betreft een fulltime positie, conform functieschaal 9-D in de directieregeling van de WNP. De aanstelling start bij voorkeur per juli 2021.

Heb je interesse?
Indien je geïnteresseerd bent in deze functie, ontvangen wij graag jouw motivatie en CV voor 19 april 2021 via info@duxinternational.com t.a.v. Victorine van Manen met de vermelding “Leidse Schouwburg – Stadsgehoorzaal”.  Wij vernemen graag bij je motivatie je visie op cultureel ondernemerschap en de toekomst van de podiumkunsten in het algemeen en je ideeën over het ontwikkelen van onze organisatie in de Leidse maatschappij in het bijzonder. Hou bij voorkeur je brief op maximaal twee A4.