OnlyHuman plaatst cookies uitsluitend om de site beter te laten functioneren en bezoek te monitoren. Lees meer    Accepteren
Fotograaf: Aad Hoogendoorn

Algemeen directeur voor het Stedelijk Museum Schiedam

Het Stedelijk Museum Schiedam heeft de afgelopen jaren gewerkt aan een nieuwe missie die is gericht op mensen en voorziet in een maatschappelijke rol voor het museum. In het verlengde daarvan ontwikkelde het museum zich tot een levendige ontmoetingsplek waar je via kunst – en dat vatten we breed op – en geschiedenis, jezelf en de mensen om je heen beter kan leren kennen. Het museum is landelijk georiënteerd en stevig geworteld in de stad Schiedam.

 

Belangrijk is het meerjarige programma Mijn Schiedam, waarbij het museum met de stad samenwerkt. Daarbij laat het zich leiden door de aanpak van het internationale OF/BY/FOR ALL-netwerk van Nina Simon, voormalig directeur van het Santa Cruz Museum of Art and History. Het Stedelijk Museum Schiedam maakt als enige culturele organisatie in Europa deel uit van de ‘first wave’ van dit netwerk. Via deze methode waarbij het museum van, voor en door Schiedammers is, probeert het bij te dragen aan een sterkere stad.

 

De nieuwe koers van het museum slaat aan. Het bezoekersaantal steeg niet alleen explosief, ook kreeg het museum vorig jaar de BankGiro Loterij Museumprijs. Daarnaast is er landelijke waardering. Het Stedelijk Museum Schiedam krijgt vanaf 2021 vier jaar lang rijkssubsidie en zal – naar verwachting – deel gaan uitmaken van de landelijke Basisinfrastructuur (BIS).

 

Het museum staat aan de vooravond van nieuwe stappen. Het historische gebouw sluit na 4 oktober 2020 voor een renovatie van een jaar, er komt een vaste presentatie over de stadsgeschiedenis en het plein voor het museum wordt door een kunstenaar tot een aantrekkelijke ontmoetingsplek gemaakt. Bovendien werken we aan de uitbreiding van het museum met de voormalige bioscoop die tegenover het pand ligt. Daardoor ontstaat meer tentoonstellingsruimte en een plek voor debat.

 

We zoeken per direct een algemeen directeur

 

Wat doe je?

Hij of zij is verantwoordelijk voor het verder ontwikkelen, vormgeven en realiseren van het beleid en de strategie van het museum, het leidinggeven en het aansturen van de (betaalde en onbetaalde) medewerkers, het tentoonstellings- en collectiebeleid, het financiële beleid en het aangaan en onderhouden van relaties. Dit alles in het licht van de missie en de prestatieafspraken met de gemeente Schiedam als belangrijkste subsidiegever. De directeur is integraal eindverantwoordelijk en valt onder de Raad van Toezicht.

 

Wie ben je?

We zoeken een ondernemende bestuurder die durft te dromen en besluitvaardig en flexibel is. Hij of zij heeft verschillende profielen.

 

Maatschappelijk profiel

 • laat zich inspireren door de maatschappelijke visie van het museum;
 • heeft bij voorkeur ervaring met grootstedelijke vraagstukken en visie op de rol die een museum kan hebben;
 • is bereid te investeren in het lokale Schiedamse netwerk;
 • onderkent het grote belang van diversiteit & inclusiviteit en heeft daar een visie op.

 

Kunst/museaal profiel

 • heeft (of is bereid te investeren in) een landelijk netwerk van musea, kunstenaars, verzamelaars, pers en andere stakeholders;
 • heeft bewezen ervaring met musea of tentoonstellingsruimten, dan wel met complexe publieksprogrammering en affiniteit met musea;
 • heeft kennis van hedendaagse kunst of van erfgoed/geschiedenis en affiniteit met beide.

 

Management profiel

 • is een boegbeeld met bewezen leidinggevende kwaliteiten in organisaties van vergelijkbare omvang/complexiteit (of is klaar voor de stap naar eindverantwoordelijkheid);
 • is financieel onderlegd, heeft financieel inzicht en heeft een visie op de financiële uitdagingen waar de museumsector voor komt te staan;
 • heeft ervaring met en is bedreven in fondsenwerving en is bereid te investeren in een lokaal/regionaal/landelijk fondsen-netwerk;
 • is een teamspeler die kan motiveren en helder kan delegeren;
 • is een creatief denker;
 • heeft een goed gevoel voor PR en is soepel in de omgang met de lokale/nationale pers.

 

Persoonlijkheidsprofiel

 • heeft een opgewekte, pragmatische instelling met lef;
 • heeft een hands-on mentaliteit;
 • is een verbinder (in- en extern);
 • is sociaal zeer vaardig en beweegt zich gemakkelijk in diverse doelgroepen;
 • is een natuurlijk leider;
 • is een originele denker die kansen ziet;
 • is integer en oprecht.

 

Arbeidsvoorwaarden

De functie is ingedeeld in schaal 15 van de Arbeidsvoorwaardenregeling van het Stedelijk Museum Schiedam (min. € 4.456 – max € 6.823).

De pensioenregeling van het Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds is van toepassing. Per kalenderjaar zijn er 180 vakantie-uren bij een voltijdscontract (36 uur). Jaarlijks wordt 8% vakantiegeld uitgekeerd en geldt een eindejaarsuitkering van 3,5%.

 

Interesse?

Je sollicitatie met motivatie ontvangen we graag uiterlijk 28 september a.s. via info@duxinternational.com. Via dit adres kun je ook terecht met je vragen over de vacature en de procedure. Een psychologische test kan deel uitmaken van de procedure.